Poseta Aleksandra Vučića Kini, dogovorena je saradnja između dveju zemalja na izgradnji auto-puta ka Crnoj Gori. Kineska kompanija CRBC gradiće dve deonice Koridora 11, na potezu Preljina-Požega i Požega-Boljare, ukupne dužine oko 140 kilometara. Radovi će početi 1. marta iduće godine, a rok za završetak rokova je 1. septembar 2020. godine.

Očekuje nas izgradnja puteva, mostova i pruga, a kineske kompanije su se pokazale kao prirodni saveznik za izgradnju infrastrukture. Veoma smo zadovoljni našom dosadašnjom saradnjom – istakao je Vučić.

Deo auto-puta od Preljine do Požege je podeljen u tri sektora i njegova vrednost je oko 500 miliona evra. Projektovana je i izgradnja tunela Laz od 1.750 metara. Treća deonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara, a na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Projektanti Saobraćajnog instituta CIP iscrtali su trasu auto-puta od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom koji će koštati oko 1,6 milijardi evra. Usvojena trasa auto-puta Požega-Boljare, preko Arilja, Ivanjice i Duge Poljane, duga je 140 kilometara i projektovana je za brzine od 100 i 120 kilometara na čas. Trasa prema Crnoj Gori, koja vodi od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, zahteva izgradnju čak 97 mostova, koji će biti dugi 20 kilometara. Osim toga, projektovan je i 51 tunel.

Izvor: Tanjug

PODELI