Čačak – U organizaciji grada Čačka 45 poljoprivrednika sa područja grada boravilo je u Italiji na petodnevnom studijskom putovanju. Osim razgovora sa tamošnjim poljoprivrednicima, Čačani su u Milanu posetili i svetski Sajam hrane koji je ove godine oborio rekorde po broju izlagača i posetilaca.

“Utisci su veoma pozitivni, naročito odlazak na sajam. Važno je istaći da je na ovo putovanje pošlo dosta mladih poljoprivrednika koji su imali priliku da se upoznaju sa novim načinima proizvodnje i prerade”, rekao je Miroslav Đerović poljoprivrednik iz Gornje Gorevnice.

Peđa Kovačević iz Miokovaca kaže da je u Italiji imalo šta da se vidi kao i da su na sajmuimali priliku da se upoznaju sa novim voćarskim kulturama. “Veoma je važno što smo videli i načine pakovanja u ambalaže od polimera”, istakao je Kovačević.

Slobodana Jovanovića posebno je zanimala prerađivačka industrija. “Lokalna samouprava je prepoznala potrebu da proizvodnju podignemo na viši nivo i da naše proizvode iz primarne poljoprivredne proizvodnje plasiramo na drugim tržištima tako što ćemo da ih preradimo i ostvarimo veći profit”, kazao je on.

Zamenik gradonačelnika grada Čačka Radoš Pavlović koji je takođe bio u Italiji istakao je gostujući u Dnevniku zapadne Srbije da je lokalna samouprava projekcijom budžeta planirala stručnu edukaciju poljoprivrednih proizvođača što je i intencija resornog ministarstva.

“Zadatak nam je da isforsiramo više stepene obrade primarnih poljoprivrednih proizvoda u cilju povećanja tržišnosti i povećanja konkurentnosti naših proizvođača”, rekao je Pavlović. On je istakao da je opšte pozato da je primarni proizvod najjeftiniji i da naši poljoprivrednici treba da krenu u pojedine stepene obrade.
Zamenik gradonačelnika je podsetio da su tokom boravka u Italiji imali priliku da posete pojedina poljoprivredna gazdinstva i da su naši poljoprivrednici videli da su, što se tiče primarne proizvodnje na sličnom nivou.

“Ipak, ostvarivanje većeg profita je u preradi proizvoda, novom načinu distribucije, ambalaži i da se ponudi gotov ili poluproizvod i da se kao takav nađe na tržištu gde će biti konkurentniji”, naglasi o je Pavlović i dodao da Ministarstvo poljoprivrede u segmentu ruralnog razvoja ovih dana završava zakonsku regulativu o preradi hrane na sopstvenim gazdinstvima.

Pavlović je kazao da će lokalna samouprava u narednom periodu usmeravati subvencije upravo ka takvim vidovima poljoprivredne proizvodnje.

“Ono što smo takođe videli i što je za nas veoma važno, jeste ukrupnjavanje poseda. Italijanski poljoprivredni proizvođač raspolaže sa sedam do osam hektara zemljišta, za razliku od naših usitnjenih poseda”, kaže Pavlović i ističe da je mera subvencije za kupovinu poljoprivrednog zemljišta naišla na veliki odziv.

PODELI